Convivint amb la pèrdua

En el nostre pas per la vida patim una gran quantitat de pèrdues, però ningú ens prepara per afrontar-les. Algunes d’aquestes pèrdues no les identifiquem com a tals, ni la societat ni nosaltres mateixos. El fet que el nostre entorn no reconegui com a pèrdua la situació que vivim fa que no ens sentim autoritzats a expressar com ens sentim i allò que necessitem, la qual cosa provoca dificultats en l’acceptació de la pèrdua i en el desenvolupament de recursos pel seu afrontament.

És per això que m’agradaria compartir amb vosaltres què és una pèrdua i com podem facilitar-ne l’acceptació.

QUÈ ÉS UNA PÈRDUA?

Generalment, s’associa el concepte de pèrdua a la mort. Ara bé, no us sembla també una pèrdua separar-se d’una parella, quedar-se sense feina, perdre una relació d’amistat, patir una malaltia o perdre autonomia? Situacions com aquestes, entre d’altres, suposen pèrdues i les vivim contínuament al llarg de la nostra vida.

Qualsevol d’aquestes situacions implica canvis importants en la vida d’una persona, i el procés d’adaptació és similar al procés que es desencadena quan ens enfrontem a la mort d’algú significatiu per a nosaltres. Tot i que, les pèrdues més difícils d’afrontar són les dels nostres éssers estimats.

Aquest procés s’anomena dol i és molt important deixar que segueixi el seu propi curs, sense evitar-lo. El dol ens permet transformar el dolor que ens causa la pèrdua per reorganitzar la nostra vida. En determinades circumstàncies no tothom aconsegueix superar una pèrdua. Si en pèrdues importants del passat no s’ha elaborat el dol de manera sana, emocions antigues poden aparèixer en cada nova pèrdua.

Convivint amb la pèrdua

 COM PODEM FACILITAR EL PROCÉS DE DOL?

1) Acceptar la realitat de la pèrdua
És necessari prendre consciència que allò que hem perdut ja no tornarà. Tant si es tracta d’una feina com si es tracta de la mort d’algú proper a nosaltres, hem de ser conscients que la nostra situació vital ha canviat i que no tornarà a ser com era abans. Aquesta, no és una tasca fàcil i comporta temps, ja que implica una acceptació tant a nivell racional com a nivell emocional. Acceptar la realitat de la pèrdua suposa acceptar el seu significat i experimentar plenament la realitat.
2) Experimentar les emocions i el dolor
És important identificar els sentiments que apareixen per a que els poguem expressar. Si intentem evitar sentir el dolor, es complica el procés de dol i pot suposar no disposar dels recursos necessaris per superar la pèrdua. Per elaborar el dolor i transformar-lo és necessari que l’experimentem.
3) Adaptar-se a les noves circumstàncies
Com ja hem comentat anteriorment, qualsevol pèrdua comporta canvis en la nostra vida, alguns seran insignificants i altres seran més importants i tindran més implicació en el nostre dia a dia. Fer front a aquests canvis vol dir assumir nous rols i noves responsabilitats.
4) Reorganització emocional
Superar el procés de dol no implica oblidar-nos de la pèrdua que hem viscut sinó aprendre a viure acceptant-la. Això implica donar un nou significat a l’experiència de la pèrdua, trobar un nou sentit a la vida i prendre consciència d’allò que hem après amb l’experiència.

Espero que aquest article us sigui útil per entendre millor el procés de superació de les pèrdues i que així, us sigui una mica més fàcil afrontar-les.

Convivint amb la pèrdua

MARIA VILA
PSICÒLOGA COL. 21.398

 Maria Vila

Noticias Relacionadas

Comments are closed

info@especialistasmagazine.com