6 consells per combatre l’ansietat

L’ansietat forma part de l’existència humana.Totes les persones n’experimentem en un grau moderat, i generem una resposta adaptativa per protegir-nos dels perills, amb la finalitat de preservar la nostra integritat física i psicològica.

Un trastorn d’ansietat, en canvi, es defineix per la presència de símptomes d’ansietat irracionals i excessivament intensos, persistents i pertorbadors per a la persona que interfereixen en la seva vida diària provocant insatisfacció en les experiències, amb el desenllaç de respondre de manera desadaptativa.

Els símptomes d’ansietat es poden definir com les manifestacions físiques i psicològiques que tenen el seu origen principal en pensar que els esdeveniments que es viuen són sempre una amenaça. Una amenaça que no és real sinó fruit d’una interpretació errònia. Un exemple d’interpretació errònia podria ser: tota la setmana la meva parella em parla malament, ja no m’estima i em vol fer mal. Aquesta relació ja no té sentit. Un exemple d’interpretació correcta podria ser: tota la setmana la meva parella em parla malament, potser té algun problema a la feina que no m’ha explicat i està angoixada.

Per tant, els psicòlegs en consulta treballem amb la persona que presenta aquests símptomes ajudant a identificar quines són les manifestacions físiques (palpitacions, pols accelerat, respiració ràpida, mal de cap, dolors musculars…) i psicològiques (inseguretats, dificultats per prendre decisions, sensació de pèrdua de control, por…) redefinint els pensaments negatius que les provoquen per aconseguir millores en l’estat d’ànim.

Així doncs, ja que els pensaments negatius són l’origen de l’ansietat, la cura ve donada per canviar-los per pensaments positius.

A continuació exposo alguns consells genèrics d’utilitat:
– Posa’t les ulleres de la seguretat. Si assumeixes que la incertesa forma part de la vida, la por és convertirà en curiositat.
– Accepta que les dificultats formen part de la vida utilitzant el sentit de l’humor per afrontar les situacions que et provoquin malestar.
– Queixa’t però actua: les emocions negatives ens col•lapsen. Deixar-les fluir i sentir-les és sa, sempre i quan segueixis endavant. No t’has d’abandonar als sentiments negatius ja que fan que pensis que la teva vida és immodificable o que depèn dels altres.
– Escriu els teus pensaments. Reescriu interpretacions alternatives més positives.
– No abandonis l’esforç, tenint en compte que les situacions depenen en un alt grau de tu mateix, has de ser actiu i moure’t cap a la recerca de les solucions als teus problemes.
– Relaxar-se i distreure’s no vol dir fugir dels problemes. sinó donar-te un temps de descans per poder seguir amb els esdeveniments estressants diaris

Encarna Expósito

encarna expósito

Psicòloga Adults Vidal&Espejo 

Más sobre Encarna AQUI

Noticias Relacionadas

Comments are closed

info@especialistasmagazine.com